Testa dina sommardäck

Testa dina sommardäck

Så här enkelt kollar du om dina sommardäck fortfarande ger ett säkert grepp!

Är du osäker så kom gärna in till oss på Bildäck i Sollentuna så hjälper vi dig hela vägen. Vårt mål är att du och din familj skall känna sig trygga.

1. Kolla regelbundet mönsterdjupet. Enligt lagen ska sommardäck minst ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter. På ex Pirelli tires hemsida så rekommenderar man ett mönsterdjup som bör vara minst fyra millimeter för att minska risk för vattenplaning.

2. Kolla däcksidorna. Se över dina sidor på däcken så att det inte finns sprickor, stickskador eller onormala förändringar på däcksidorna. Det påverkar däckets hållbarhet.

3. Kolla däckens huvudspår. Stenar som har borrat sig in i spåren kan under körningen tränga sig ännu djupare in i däcket och det kan till sist skada däcket. Ta bort stenarna försiktigt till exempel med en skruvmejsel.

4. Kolla slitageformen. Om bilens hjulinställning är fel kan däcken slitas ojämnt och mer än normalt. Ojämnt slitet däck försämrar både köregenskaperna och komforten.

5. Kolla att alla fyra däck har slitits jämnt. Det är bra att regelbundet skifta däcken, framdäcken bak och bakdäcken fram, för att däcken ska slitas ungefär i samma takt. Däcken på drivaxeln slits oftast mer, men de bästa däcken ska alltid ligga på bakaxeln. Däck som har slitits ungefär lika mycket kan skiftas från framaxel till bakaxel och tvärtom. För säkerhetsskäl ska de bättre däcken alltid ligga på bakaxeln, oavsett om bilen är fram-, bak- eller fyrhjulsdriven. 

6. Kolla lufttrycket. Trycket bör kollas regelbundet. Rätt lufttryck förbättrar köregenskaperna och förkortar bromssträckan. För lågt lufttryck blir även dyrt, då däcken slits fortare och bilens bränsleförbrukning ökar.