Du har väl rätt vinterdäck på bilen?

Du har väl rätt vinterdäck på bilen?

Vinterdäck, Dubbdäck och friktionsdäck

Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt men vi rekommenderar att inte köra med odubbade vinterdäck på sommaren då bromsträckan blir längre och väggreppet sämre.

Blanda inte olika däcktyper

Du får inte blanda olika däcktyper så att du till exempel har dubbade däck bak och odubbade däck fram. Du får inte heller blanda sommardäck och vinterdäck. Om du kör med släp och dragbilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha dubbade däck när det är vinterväglag. En bil med odubbade vinterdäck får dra en släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck.

Lagar, regler och datum för däck

1 oktober – 15 april får du ha vinterdäck, och dubbdäck får även användas. Resten av året gäller förbud mot dubbdäck om det inte råder vinterväglag*. Det betyder att senast den 15 april måste du byta bilens dubbdäck, men om det är snö och is på vägen får du köra med dubbdäck tills snön och isen försvinner.

1 december – 31 mars är det lag på att använda vinterdäck, om det är vinterväglag* ute. För att din bil ska kunna köras säkert på vintervägar kan du använda dubbdäck. Övrig tid är det sommardäck som förordas.

15 april – 1 oktober är det förbjudet att köra med dubbade vinterdäck, om det inte är vinterväglag*. Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren, men det är farligt att göra det. Bromssträckan blir längre och väggreppet är sämre, särskilt på våta vägbanor. ​​

* Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på den plats du befinner dig.

Lokala förbud mot dubbdäck

Kommunerna har möjlighet att meddela förbud mot trafik med bilar som har dubbdäck på en viss väg eller vägsträcka.​

I Göteborg, Stockholm och Uppsala är det förbjudet att köra med dubbdäck på vissa gator.

  • Göteborg – Friggagatan och Odinsgatan.
  • Stockholm – Kungsgatan, Fleminggatan och Hornsgatan.
  • Uppsala – Kungsgatan mellan Strandbodgatan och S:t Olofsgatan, Vaksalagatan mellan Storgatan och Kungsgatan.

Kontrollera gärna med din kommun vad som gäller där du brukar köra.​

Köp godkända vinterdäck

När du köper nya vinterdäck till bilen ska du kontrollera att däcken är godkända. Vinterdäcken ska ha en E-märkning eller e-märkning. Från den 1 oktober 2009 ska alla däck också ha en S-märkning (Sound), vilket betyder att de klarar de ljudkrav som finns. Det låter inte så mycket om dem när de rullar på vägen.

Dubbdäck behöver inte S-märkning

Trots att alla däck ska ha S-märkning, så behöver inte just dubbdäck ha det. Inte heller reservdäcket.