Rätt däck räddar liv

Rätt däck räddar liv

Däcken kanske inte är det första du tänker på när det gäller bilens säkerhet. Men med rätt däck kör du både säkrare och tryggare. Mönsterdjup, lufttryck och bra kvalitet kan innebära skillnaden mellan att klara en hastig inbromsning eller att riskera vattenplaning och en för lång bromssträcka. 

All kontakt bilens däck har med vägen motsvarar fyra handflator. Fel lufttryck i däcken påverkar bilens köregenskaper, bränsleförbrukning och däckens livslängd. Lufttrycket bör kontrolleras minst en gång i månaden. På moderna däck är det svårt att se med blotta ögat, därför krävs regelbundna mätningar.

För lågt lufttryck ökar bränsleförbrukningen, däcken slits fortare och bilen kan bli svår att hantera i en kritisk situation.

Mät lufttrycket på kalla däck

När däcken körs blir de varma. Tänk på att lufttrycket ska mätas på kalla däck med samma temperatur som omgivningen. Däcktrycket kan man i de flesta bilar läsa på en etikett på insidan av tanklocket alternativt på insidan av dörrstolpen vid förardörren.

Alla nya bilar som registreringsbesiktats sedan november 2014 måste vara utrustade med tryckövervakning, TPMS, Tire Pressure Monitoring System.

Det finns två system: Antingen mäts däckens rullhastighet via ABS/ESP-systemet eller också mäts lufttrycket med sensorer som monteras inuti däcken. Om mer än 20 procent av luften läcker ut ska systemet larma inom tio minuter.

Alltid bästa greppet bak

De däck som har det största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet bör vara monterade bak på fordonet för att minska risken för sladd vid bromsning och i svängar. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Mät mönsterdjupet på det mest slitna stället i däckets huvudmönster. Det finns speciella mätstickor att kan använda, men det går också att mäta med en tumstock. Fel mönsterdjup kan ge dyra böter vid en poliskontroll.

Däck är märkta med vecka och år då de tillverkades. Gamla däck kan ha torrsprickor som gör däcket mer utsatt.

Med eller utan dubb

Många tvekar mellan dubbdäck och odubbade vinterdäck. I många fall är dubbfritt att rekommendera framförallt med tanke på miljön. Dubbdäck bullrar dessutom mer och drar mer bränsle. Men vad just du behöver kan skilja sig rejält beroende på var i landet du kör, södra eller norra delen.

Som bilägare är det svårt att veta hur mycket man kör på olika underlag under en hel vinter.

Generellt sett är både däck med dubb och utan en kompromiss. Olika däcktypers prestanda är optimerade för olika underlag.

Dubbdäcken fungerar framför allt bäst på is. På barmark river däremot dubbdäck upp hälsofarliga partiklar. Men dubbdäck ruggar också upp isiga vägar vilket hjälper dubbfria däck.

Dubbdäck bullrar mer och drar mer bränsle. Dubbfritt är att rekommendera med tanke på miljön. Foto: Clement M/Unsplash

Nordiska och Europeiska däck

Nordiska dubbfria däck är anpassade för snö och barmark. De centraleuropeiska dubbfria vinterdäcken som förekommer även i Sverige, är anpassade för högre temperaturer och högre hastigheter på barmark. Det finns även europeiska så kallade året-runt-däck som många i södra Sverige börjat köra med.

Kör du mycket i storstad så passar dubbfria vinterdäck bättre, och fler och fler städer förbjuder dubbdäck i vissa områden.

Bor du lite utanför ett samhälle och kör till jobbet varje dag så passar dubbdäck bättre eftersom det finns risk att vägen inte är plogad när du kör till jobbet.

Och kör du på isiga vägar bör du definitivt ha dubbdäck som ger ett bättre grepp på isiga vägar.

+5°C

Från första december krävs vinterdäck. En bra tumregel är att montera vinterdäcken när temperaturen går under +5°C. Gummiblandningen i däcken är anpassad efter temperaturen. Sommardäcken blir för hårda när det är kallt. Vinterdäcken bör därför sitta på redan när temperaturen börjar krypa under +5°C.

Det lönar sig att köpa nyare däck då utvecklingen har gått framåt de senaste åren. Dubbdäcken sliter mindre på vägarna med nyutvecklade dubb och dubbfria vinterdäck har bättre grepp än för några år sedan.

Från första december krävs vinterdäck men redan när temperaturen går under minus fem är det bra att byta däck. 

 

FAKTA DÄCK

Mönsterdjup ska vara minst 3 millimeter för vinterdäck och 1,6 millimeter för sommardäck.

Vinterdäck – ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria.

De ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och vara märkta med M och S (Mud Snow).

Dubbdäck – Det är förbjudet att ha dubbdäck 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Släpvagn och vinterdäck – Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet.

Har bilen dubbdäck måste även släpvagnen ha dubbdäck.

Sommardäck – får användas 1 april till 30 november. Minsta mönstertryck är 1,6 millimeter men ska helst vara 3 millimeter. Man får inte blanda sommardäck och friktionsdäck på samma fordon.

Friktionsdäck – vinterdäck som saknar dubbar.

Reservdäck – I dag har nästan alla biltillverkare ersatt reservdäcket med en lagningssats och i vissa modeller finns det inte ens en reservdäcksbalja. Ett däck som lagas med skum går att göra rent och återanvända om skadan är liten. Men skummet kan förstöra däcktryckssensorn som blir dyr att ersätta.

Köra utomlands – Dubbdäck är förbjudna i Tyskland och Polen. Mönsterdjupet ska vara minst 4 mm.

Förvara däcken – Många väljer däckhotell där däcken förvaras under säsongen och balanseras och förbereds för nästa säsong.

Om du förvarar däcken hemma gäller inte bilens försäkring utan din hemförsäkring. Men ett gemensamt förrådsutrymme i en hyresfastighet betraktas av många försäkringsbolag som osäkert och kan leda till att du inte får någon ersättning alls vid stöld.