Snart dags att byta till sommardäck!

Snart dags att byta till sommardäck!

Nu är det snart dags att byta från vinterdäck till sommardäck och vi på  Bildäck i Sollentuna är redo att hjälpa till såklart!

Tveka inte på att ta kontakt med oss för att boka en tid eller rådgivning kring dina däck och ditt däckskifte. Vi hjälper dig hela vägen som vanligt.

Tack vare det fina vädret så har många ringt in till oss och frågat om vad som gäller och hur länge man måste ha sina vinterdäck på, nedan kan du läsa vad som gäller

Här får du veta vad som gäller för vinterdäck för olika fordon.

Vinterdäck 1 december–31 mars

Ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Exempel på likvärdig utrustning är snökedjor eller sandspridare.

Definitionen av vinterväglag

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Dubbdäck 1 oktober–15 april

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Om bilar med en totalvikt upp till 3500kg har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Detta gäller även om fordonet är undantaget från kravet på vinterdäck. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet.

Dubbdäck på tunga fordon måste alltid sitta på samma axel.