Kontrollera mönsterdjupet på dina däck ofta!

Kontrollera mönsterdjupet på dina däck ofta!

Kom gärna in till oss på Bildäck i Sollentuna så hjälper vi dig att kontrollera dina däck, det är otroligt viktigt att du har ett bra mönsterdjup och rätt lufttryck för att du skall kunna föra fram din bil säkert i trafiken. För oss är det en självklarhet att hjälpa till.

Eftersom slitna däck leder till sämre köregenskaper och ökad risk för vattenplaning ska du med jämna mellanrum kontrollera mönsterdjupet. Till din hjälp finns det slitagevarnare på däcken som visar när mönsterdjupet börjar bli för lågt. Däcken slits naturligt när de används, men det finns flera saker du kan göra för att de ska hålla längre:

Lufttryck: Rätt lufttryck är viktigt för att minska slitaget. Vilket lufttryck däcken ska ha hittar du i bilens instruktionsbok. Kontrollera lufttrycket med jämna mellanrum. Vissa bilar är utrustade med TPMS, Tire Pressure Monitoring System, som med hjälp av sensorer i hjulen registrerar däckens lufttryck och temperatur. Är trycket för lågt i ett av däcken tänds en lampa på instrumentpanelen. Från november 2014 är det krav på TPMS på alla nya bilar.
Hjulinställning: Om bilen drar snett när du kör på raksträckor kan det bero på fel hjulinställning. Med fel hjulinställning slits framdäckens kanter mycket fortare. Om detta sker ska du låta en verkstad åtgärda problemet.
Balansering: Om hjulen är felaktigt balanserade blir det ofta ett fläckvis slitage på dem. Felaktigt balanserade framhjul leder ofta till ”rattfrossa”, skakningar i ratten.
Undvik kraftiga inbromsningar och accelerationer.
Kör lugnt i kurvor.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *