Extra viktigt med bra sommardäck på hösten!

Extra viktigt med bra sommardäck på hösten!

BRA DÄCK BEHÖVS PÅ HÖSTEN

Det är vanligt att köra slut sina slitna sommardäck under hösten och köpa nya däck nästa vår, även om det är på hösten man verkligen behöver bra sommardäck.

– Nya sommardäck ger bra köregenskaper vid alla väglag som förekommer under hösten. Motsvarande ökar risken för vattenplaning när däcken är slitna och mönsterdjupet minskar. Mönsterspåren på slitna däck har för liten volym som inte klarar att leda bort allt vatten mellan däcken och vägen.

Ett nytt sommardäck har ett mönsterdjup på cirka åtta millimeter. Enligt lagen ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter, men det är inte säkert att köra med så slitna däck.

Du bör köpa nya däck när mönsterdjupet börjar närma sig fyra millimeter. Däckets vattenplanningsegenskaper blir betydligt sämre när mönsterdjupet är under fyra millimeter.

Även lufttrycket påverkar köregenskaperna vid regn. För lågt tryck ökar risken för vattenplaning och försämrar köregenskaperna. Lufttrycket bör kollas minst en gång i månaden.

Att tänka på när du kör i regnigt höstväder!

  1. Sänk alltid bilens hastighet när det regnar mycket
  2. Tänk på att inte i de vattenfyllda vägspåren där risken för vattenplaning är som störst
  3. Kör med bra däck som har ett mönsterdjup på minst fyra millimeter
  4. Kolla återkommande lufttrycket i däcken
  5. Om bilen börjar vattenplana så ta det lugnt, frikoppla eller släpp gasen om bilen har automatlåda och håll hjulen riktade rakt fram